Facebook is niet de gemakkelijkste social media tool, dat zal vrijwel iedereen beamen die er mee werkt. Het is continu aan veranderingen onderhevig, veel instellingen zitten verstopt, niet iedereen ziet je updates, vrijwel niemand weet hoe “edgeranking” precies werkt, als ze al weten wat het is, en de privacy is continu een dingetje. Mijn mailbox zit dagelijks vol met vragen van gebruikers. Over persoonlijk en zakelijke profielen, het maakt niet uit. Ik heb 5 veel gestelde vragen voor zakelijke pagina’s op een rijtje gezet. Heb jij ook een specifieke vraag? Plaats die dan hieronder in de reacties. Wie weet behandel ik die in één van mijn volgende blogs.

Waarom ziet niet iedereen mijn updates?

Facebook heeft bedacht dat niet iedereen op alle berichten uit zijn netwerk zit te wachten. Om de Facebook gebruiker te beschermen, is er een algoritme bedacht waardoor alle berichten van vrienden, maar ook van de bedrijven die je volgt, gefilterd worden. Dit betekent dus ook, dat als jij iets post op je Facebook pagina, het maar bij een bepaald percentage van je fans terecht komt. Dit percentage is in beginsel tussen de 12% en 16%. De criteria die Facebook mee neemt in deze berekening, die in de wandelgangen “edgerank” wordt genoemd, zijn de volgende:

  • hoe vaak reageert iemand op je pagina
  • hoeveel interactie genereert een post met het publiek en specifiek je fans
  • hoeveel interactie heb je al eerder gehad met soortgelijke posts
  • rapportages van spam
  • wegklikken of verbergen van je updates

De twee laatste genoemde zijn negatief en drukken je percentage in bereik. De andere 3 pijlers beïnvloeden je bereik positief. Zo kun je zelf dus met goede posts zorgen dat je percentage omhoog gaat en je een groter bereik krijgt. Een handige tool waarmee je je percentage bij benadering kunt meten, is de Edgerankchecker. In onderstaand voorbeeld zie je dat ik een “score’ heb van 31. De makers van deze tool kennen ook het exacte algoritme van Facebook niet, maar zij baseren dit percentage op interactie e.d. op je pagina. Ik zou er dus van uit kunnen gaan dat 31% van mijn fans mijn posts ziet. Als je rechts onder in het vierkantje met de score op het vraagteken klikt, zie je dat dat zeker niet slecht is.

wat is edgerank

Meet dit percentage met regelmaat en bekijk waar het aan ligt als het percentage ineens drastisch omlaag gaat (of omhoog). Nogmaals, het is geen 100% betrouwbaar percentage, maar het zegt wel degelijk iets over de manier van updates plaatsen.

Werken die “meldingen” op je Facebook pagina wel?

Een manier om toch alles van je favoriete Facebook pagina te volgen, is om meldingen aan te zetten. Ze hebben een tijd lang niet goed gewerkt, maar ik heb het de laatste tijd getest en ik heb geen problemen ondervonden en vind ze prima werken. Je gaat naar desbetreffende pagina, klikt op het menupijltje van “vind ik leuk” button, en je kiest “meldingen ontvangen’. alle updates zien facebook
Vanaf dat moment krijg je een pushmelding in je “wereldbolletje” bovenin. Je herkent dit soort meldingen aan het blauwe  logootje, dat links onder je melding staat. Je zet de meldingen weer uit op de zelfde plek als waar je ze aan hebt gezet.

updates zien facebook

Niemand reageert op mijn posts, wat doe ik fout?

Als je weinig tot geen reacties of likes krijgt op je posts, of niemand deelt je updates, dan is je inhoud kennelijk toch niet interessant genoeg. Ik geef je een aantal tips die je kunnen helpen de kwaliteit van je posts te verbeteren:

  • Houd je updates altijd dicht bij je product/dienst/bedrijf. Als je bijvoorbeeld kleding verkoopt, plaats dan geen update over computers. Wel is het soms leuk gerelateerde vragen bijvoorbeeld te stellen, zoals: “welke muziek draai jij in je kledingwinkel?”
  • Stel dus ook eens een vraag, dat lokt interactie uit. Of gebruik de “like” button als stem. Bijvoorbeeld: “Like als je dit ook een mooi schilderij vindt”
  • Schrijf in de “je”en “jij” vorm. Op de social media zijn de drempels laag, met “u” zou je die alleen maar weer verhogen. Mensen zullen dan ook minder snel reageren.
  • Je Facebookpagina is geen reclamezuil, gebruik hem dan ook niet op die manier. Het is van belang dat je crossmediaal alle kanalen goed met elkaar laat samenwerken, maar het heeft geen zin om op Facebook de reclamefolder letterlijk over te nemen. Het is een sociaal kanaal waar vooral de interactie vooropstaat.  Fluisteren mag, maar ga niet schreeuwen.
  • Probeer niet te veel te zenden, maar laat vooral je fans aan het woord. Betrek ze, beloon ze, laat ze meedenken en -praten over jouw product en/of dienst.
  • Mensen komen op Facebook voor ontspanning. Vaak lezen ze vluchtig berichten op hun smartphone door en hebben ze geen tijd of zin in moeilijk gedoe. Houd het dus luchtig, gebruik humor, geef tips, geef ze een reden om jouw pagina leuk te vinden.
  • Gebruik plaatjes en filmpjes. Dit lokt meer interactie uit.
  • Denk aan je timing. Je kunt uit je statistieken zien wanneer je fans online zijn, maar gebruik vooral ook je gezonde boerenverstand. Savonds om 23.00 uur iets posten voor kersverse ouders, bijvoorbeeld babyspullen, lijkt mij niet de ideale tijd.

Besef dat je met je bedrijfspagina moet concurreren met de updates van familie en vrienden van je fans. En dat is best een uitdaging.

Hoe krijg ik meer fans op mijn pagina?

Er zijn wereldwijd 25 miljoen Facebook pagina’s van het MKB. Hoeveel dit er in Nederland precies zijn dat weten we niet, maar dat het er veel zijn is een feit. Je hebt dus te maken met veel concurrentie en zult je moeten onderscheiden. Gemiddeld komt maar zo’n 10% op natuurlijke manier op je pagina. Vrijwel iedereen checkt zijn tijdlijn met nieuwtjes van anderen, slechts 1 op de 10 klikt ook daadwerkelijk door naar desbetreffende pagina. Dus je zult mensen een handje moeten helpen om te laten weten dat je bestaat:

  • Zorg voor goede updates en content. Wees interessant om gevolgd te worden. Zie ook de tips bij de vorige vraag. Op het moment dat mensen gaan reageren op je posts, deze liken of delen, dan zien de vrienden van deze fans dat ook. En dat is de kracht van de interactie, het bereik van je posts wordt groter, meer Facebook gebruikers zullen jouw update zien en wellicht dan ook doorklikken naar je pagina en fan worden.
  • Nodig je vrienden uit om fan te worden. Zeker als je net gestart bent is dit de gemakkelijkste manier om aan fans te komen. Ze zullen je willen helpen en niet snel nee zeggen. Ik zeg hier wel bij dat het vooral de gunfactor in het begin is, die hier meespeelt. Hebben ze verder geen interesse in jouw product of dienst, om wat voor reden dan ook, dan zullen ze uiteindelijk je pagina ontliken of ze zullen nooit meer iets laten horen.
  • Er zijn verschillende manieren om te adverteren. Je kunt je pagina promoten (natuurlijk wel pas doen als je ook genoeg te bieden hebt en je je pagina mooi opgetuigd hebt), je kunt je updates promoten (boosten) en je kunt gebruik maken van bijvoorbeeld gesponsorde verslagen. Vrienden zien hun vrienden dan jouw pagina bijvoorbeeld liken en zullen dan sneller ook jouw pagina liken.
  • Campagnes en acties voeren. Je kunt de aandacht naar je pagina trekken door leuke acties in te zetten. Pas op dat je hier niet juist de verkeerde fans mee aantrekt. Als je iets wilt doen, hou het dan bij het product zelf en maak de prijs niet te groot. Zo trek je eerder “echte fans” aan dan mensen die alleen maar uit zijn op het winnen van spullen.

Hoe weet ik of ik het goed doe op Facebook?

Er zijn verschillende manieren om de kwaliteit te meten van je Facebook pagina. Veel fans is leuk, maar het gaat uiteindelijk wat die fan met je pagina doet. De edgerankchecker, zoals hierboven omschreven, is één meetinstrument, maar je kunt ook de IPM+ bijvoorbeeld meten. IPM+ is het percentage van het totaal aan alle reacties, likes en shares ten op zichte van het aantal fans op jouw Facebook pagina. Hiermee meet je de interactie en kun je zien of je goed bezig bent of niet. Het gaat ten slotte niet om het aantal fans dat je hebt, maar het gaat om wat je fans met jouw pagina en updates doen. Als je 10.000 fans hebt en een IPM+ percentage van 2%, dan betekent dat hard gezegd, dat je eigenlijk voor Jan met de korte achternaam bezig bent.  Wat voor jou een goed gemiddelde is, kun je het beste meten door ook je concurrentie te meten.

Om de IPM+ te meten gebruik je bijvoorbeeld Fanrise. In de basis kun je deze tool gratis gebruiken. Wil je meerdere opties, dan kun je denken aan de betaalde versie. In ieder geval zie je in de gratis vesie je IPM+ percentage terug en kun je dit ook bij concurrentie meten. Ik raad je aan om dit met regelmaat te doen, eens per week of eens per maand, afhankelijk van de hoeveelheid posts die je plaatst.

wat is ipm

 

Facebook is learning by doing/strong>

Het gebruik van Facebook, maar ook andere online activiteiten, is vooral learning by doing. Wat voor de een prima werkt, werkt voor een ander totaal niet. Gebruik de tips en probeer gewoon eens en ander uit. Ben je ondernemers, zzp’er of mkb’er en wil je meer weten over adverteren, edgeranking en Facebook marketing? Neem contact met ons op om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken of bekijk ons aanbod op onze website van Digital Moves: https://www.digitalmoves.nl/