LinkedIn heeft na het uitrollen van de nieuwe lay-out niet stilgezeten afgelopen maanden en de ene wijziging na de andere kwam voorbij. Sommige functies zijn teruggekeerd, sommigen zijn gloednieuw. Nu het weer even wat rustiger is, is het mooi de tijd om de balans op te maken. Wat heb je deze zomer allemaal aan opties erbij gekregen of wat is aangepast in de LinkedInprofielen? Ik zet alles nog eens op een rijtje voor je.
1. Stop reacties na jouw reacties op updates
Een terugkerende optie waar ik zelf heel blij van werd. Je kon al meldingen uitzetten van reacties na reacties, maar dat was een algemene optie waardoor je helemáál geen reacties meer kreeg na jouw reactie op een update. Niet altijd handig, soms is het namelijk nuttig een bepaalde discussie te blijven volgen bijvoorbeeld. Nu kun je er voor kiezen om van één bepaalde update geen reacties meer te zien. Handig als je iemand feliciteert met iets en niet de hele stroom aan felicitaties daarna wilt volgen. Of bijvoorbeeld bij aanvragen voor experts, de hele rits namen is waarschijnlijk voor jou niet interessant verder, dus fijn dat je die meldingen kunt stopzetten als het niet een discussie betreft waar je van op de hoogte wilt blijven.
Klik in desbetreffende update op de drie puntjes rechts en kies ‘Negeren’. Als je kiest voor ‘Uitschakelen’, dan krijg je sowieso geen meldingen meer van reacties na jouw reactie.
2. Zien wie je updates of blog gedeeld heeft
Ook deze optie is een oude bekende en was ook een enorm gemis in de nieuwe lay-out waarin het niet terugkeerde: het kunnen zien wie je update of blog gedeeld heeft. Gelukkig is deze optie voor iedereen weer beschikbaar. Je gaat hiervoor naar de statistieken van desbetreffende bijdrage en klikt op de tweede tab waarin je ziet of en hoe vaak je update gedeeld is.
3. Blog delen om te laten checken voor publicatie
Je kunt vanuit je persoonlijke profiel bloggen, of zoals LinkedIn het noemt ‘een artikel schrijven’. Soms is het handig dat iemand dan even meekijkt, bijvoorbeeld om de taalfouten er uit te halen. Je kunt nu met deze nieuwe functionaliteit in de blogfunctie kiezen voor ‘Concept delen’.
Vervolgens krijg je een link die je kunt delen met iemand zodat hij of zij met jou mee kan kijken. Ook handig als je als medewerker over een onderwerp uit je bedrijf wilt bloggen en feiten wilt laten checken bijvoorbeeld.
4. Zien hoe vaak je LinkedInprofiel gevonden is
Een schitterende nieuwe optie! Al bestond het eigenlijk al in een verder verleden, ik zie het toch als een nieuwe optie. Je kunt nu zien op je profiel hoe vaak je LinkedInprofiel gevonden is in de zoekresultaten. Daarnaast zie je waar de mensen werken die je profiel gevonden hebben en wat voor functie ze hebben. Binnenkort volgt ook nog de optie op wélke woorden je gevonden bent. Nog mooier!
5. Meerdere foto’s en afbeeldingen tegelijk delen in een update
Op dit moment van schrijven alleen nog voor IOS maar binnenkort ook voor Android en desktop beschikbaar: meerdere afbeeldingen en foto’s tegelijk in een post plaatsen.
(bron: LinkedIn)
6. Reageren met foto’s en afbeeldingen
Handig deze nieuwe optie: Je kunt nu reageren met een afbeelding. Zelf gebruik ik dit regelmatig om iets duidelijker te maken met een screenshot bijvoorbeeld.
7. Video’s direct uploaden in een update
Hier heb ik heel lang op gewacht en éindelijk gaat het dan ook gebeuren: video’s direct in een update uploaden. Je kon tot nu toe alleen linkjes vanaf Youtube of Vimeo delen, als je iets met video wilde laten zien, maar dat hoeft binnenkort niet meer! In de V.S. en bij LinkedIn medewerkers zijn de eerste video’s al gespot, binnenkort zullen ze dus ook op Nederlandse profielen te zien zijn.
8. Tags verwijderen
Een handige optie op LinkedIn is taggen, oftewel de naam van iemand vermelden in je update of reactie. Het is soms helaas ook zo dat je naam misbruikt wordt of dat je gewoon niet wilt dat je naam vermeld wordt. Je kunt de tag dan zelf verwijderen. Klik in desbetreffende post op de drie puntjes en kies ‘Vermelding verwijderen’.
Let op: je naam blijft zichtbaar, het is alleen niet meer blauw gedrukt en mensen kunnen niet meer rechtstreeks doorklikken naar je profiel als ze er op klikken.
9. Profielen bekijken door er op te staan met je muis
Fijn, deze optie is terug van weggeweest! Je kunt nu weer iemand ‘bekijken’ zonder dat je naar zijn of haar profiel hoeft door te klikken. Ga met je muis op de naam staan van iemand et voila… je krijgt zijn of haar kopregel te zien, de gedeelde connecties én je kunt een berichtje sturen als je gelinkt bent met elkaar. Ben je nog niet gelinkt, dan staat er ‘connectie maken’ in plaats van ‘bericht’. Je wordt dan naar het profiel doorgestuurd waar je verder kunt klikken om de uitnodiging te sturen.
10. Achtergrondfoto bewerken
Er is al veel over de profielfoto geschreven maar nog niet heel veel over de achtergrondfoto. Misschien dat deze laatste om die reden dan ook nog vaak ontbreekt op profielen. Jammer, want het is een uitstekende gelegenheid om je profiel wat meer smoel te geven qua personal branding. Nieuw is dat je de achtergrondfoto kunt bewerken. Inzoomen, bijsnijden, contrast en helderheid bewerken, filters er overheen plaatsen, je kunt helemaal los gaan. Geen excuus meer dus en plaatsen die foto!
Klik op het potloodje rechts van je profielfoto. Klik daarna in het bewerkveld nog een keer op het potloodje in de achtergrondfoto.
Nu kun je alles bij- en bewerken in je achtergrondfoto.
Graag gedaan Rob, dank voor je berichtje.
Enorm handige tips, vooral meerdere foto’s plaatsen bij een Update!
Dank je wel!
Groeten, Rob
Je ziet het alleen áls er iets gedeeld is Wim, anders niet. Is dat het geval en zie je het nog steeds niet, dan misschien een browser bug. Werk je met IE browser, dan even switchen naar Firefox of Chrome bijvoorbeeld, dan zie je het waarschijnlijk wel. Zo niet, dan zou ik even aan de bel trekken bij LinkedIn zelf. Via het helpcentrum kun je ze een berichtje sturen. Succes!
Heey Corinne,
Punt 2 kan ik niet zien bij mij op LinkedIn
Weet jij toevallig waardoor dat komt?
Ik hoor het graag
Nee, bij mij ook niet Philip, zal wel langzaamaan uitgerold worden, of het blijft iets van alleen de mobiele app.
Hoy Corinne,
meerdere foto’s in 1 bericht plaatsen lukt me niet via desktop. Of werkt dit nog niet? Enig idee wanneer?
Kan verschil zijn in browser, taal of apparaat Yvonne!
Dank. Het gekke is dat ik juist het idee heb dat het eerder wel kon, of eigenlijk weet ik zeker dat ik al eens een foto in een reactie heb geplastst. Kan het dat iemand die een bericht plastst op li ervoor kiest dat mensen niet op die manier kunnen reageren? Of heeft het ermee te maken dat het bericht in een groep is geplaatst?
Ik had gisteren een cursist die ook de mogelijkheid nog niet had… geduld dus Yvonne, het komt vanzelf.
Ha Corinne,
Dank je wel, handige weetjes.
Bij punt 7 kan ik juist nog alleen maar tekst toevoegen, zowel op laptop, ipad als telefoon. Op de ipad zie ik wel het toetsenbordje staan en het fototoestel (beiden onder de commentaarregel bedoel ik), maar het fototoestel is licht gekleurd en niet aan klikbaar. Bij de andere devices alleen tekst in te voeren.
Yvonne Stoevelaar
Graag gedaan Ineke!
Bedankt voor delen ik had dit bericht gemist op LinkedIn.