Video is hot, hot, hot! Je kunt de tijdlijn op LinkedIn niet meer doorscrollen zonder video’s van allerlei soorten en maten tegen te komen. Ze krijgen ook flink voorrang in het algoritme van LinkedIn. Er zit echter heel veel verschil in kwaliteit en daarom was ik blij met Harmke Oudenampsen toen zij in mijn workshop ‘Meer succes met LinkedIn!‘ kwam vertellen hoe je video het beste in kunt zetten. Ik zet tien tips voor je op een rijtje.

Video is hot!

Harmke heeft jarenlange ervaring in de televisiewereld en zet nu haar ervaring en kennis in om mensen te leren vloggen met hun smartphone. In mijn open training liet ze zien hoe simpel het is om met je smartphone een video te maken en deze ook te bewerken.

Daarnaast liet ze ook de verschillen zien van een gepromote (= betaalde) videopost op Facebook en een gratis post op LinkedIn. Op Facebook haalde ze 2.500 views en op LinkedIn 7.700. Dat Facebook momenteel de kraan steeds verder dichtdraait als het gaat om bereik is geen geheim meer, dit soort cijfers bevestigen dat ook weer. Tijd om meer video’s op LinkedIn in te zetten!

Tip 1: presenteer je alleen, kijk dan in de camera

Als je in je eentje iets vertelt voor de camera, kijk dan ook echt in de lens en vertel je verhaal. Dit komt overtuigender en zekerder over dan dat je er langs kijkt.

Tip 2: Kijk bij een interview net langs de camera

Heb je iemand voor je die je interviewt, kijk dan juist niet de camera in maar net er langs. Je kunt dus prima de persoon aankijken terwijl je de vragen stelt.

Tip 3: Zet je ogen op één derde van de bovenkant van de camera

Veel mensen hebben moeite met het in beeld komen en de afstand die ze moeten nemen. Zorg dat je niet teveel op de camera geplakt zit, dat je hele hoofd zichtbaar is, een stuk van je hals en borst en houd de ogen op ongeveer één derde van de bovenkant van de camera.

[youtube id=”_fOy3k2KSJk” width=”600″ height=”350″ autoplay=”no” api_params=”” class=””]

Tip 4: Houd video kort maar krachtig 

Mensen hebben weinig tijd en video’s moeten daarom ook niet te lang duren. Uiteraard hangt de lengte ook volledig van het onderwerp af, ik ken hele goede video’s die wel een uur duren, maar ga voor social media over het algemeen uit van een halve tot een hele minuut. Kom bij spreekbeurten in ieder geval snel to the point en voorkom langdradigheid.

Tip 5: eerste drie seconden belangrijk

De eerste drie seconden van een video bepalen of iemand doorkijkt of afhaakt. Voorkom daarom langdradige intro’s met logo’s en marketingachtige uitingen.

Tip 6:  Gebruik ondertiteling

Mensen hebben over het algemeen hun geluid uit staan, daarom is een ondertiteling bij een video waarin gepraat wordt een must. Op Youtube kun je dat aangeven, dan wordt je gesproken tekst automatisch ondertiteld, of je kunt een script uploaden. Heb je een Iphone, dan kun je de app Clips van Apple hiervoor bijvoorbeeld gebruiken. Ondertiteling is op dit moment volop in ontwikkeling, dus het zal niet lang meer duren voor je dit ook met een Android-telefoon kan doen.

Tip 7: Zorg voor een goed eerste screenshot

Je kunt op LinkedIn helaas geen thumbnail kiezen voor je video, oftewel een eerste screenshot waarmee je video start. Vaak zie ik witte of zwarte ‘afbeeldingen’, zoals het KLM-voorbeeld hieronder, en dat is zonde. Een goed screenshot maakt de kans op het bekijken van de video een stuk groter.

thumbnail aanpassen linkedin video

Tip 8: Gebruik de apps van Gopro voor opnames

Je hebt van GoPro drie verschillende apps om video’s  mee op te nemen en te maken. Je kunt met Quik, Splice en GoPro ook video’s combineren met foto’s. Je kunt teksten inzetten en ook auteursrechtenvrije muziekjes er achter zetten zoals in deze video die Harmke tijdens mijn workshop heeft gemaakt.

Bron: www.mediashot.nl  

 

 

 

 

Tip 9: Gebruik voor Linkedin vierkante opnames

Het is vooral op mobiele applicaties het prettigste om video’s op LinkedIn te bekijken in vierkante opname. Je kunt dit in de app Quik eventueel aanpassen naar vierkant. Mocht het niet lukken, dan kun je gewoon landscape gebruiken. Gebruik sowieso voor LinkedIn nooit de verticale stand, dat werkt niet lekker op dit platform.

Top 10: Kijk goed hoe het licht om je heen valt

Soms kan het net schelen of je een kwartslag draait qua lichtval in een kamer. Check goed van te voren hoe je het beste overkomt in beeld, staat de zon niet in je gezicht of val je niet juist in de schaduw weg door de lichtinval?

Workshop ‘Meer succes met LinkedIn!’

Wil je meer leren over het plaatsen van content op LinkedIn? Of sowieso eens leren hoe LinkedIn nu écht voor je werkt? Kom dan naar een open training of vraag informatie aan over een incompany training, gericht op wensen en behoeften bij jullie binnen het bedrijf. We helpen je bij Digital Moves graag verder!

[button link=”http://www.digitalmoves.nl” color=”custom” size=”large” type=”flat” shape=”round” target=”_blank” title=”” gradient_colors=”#ff7f00|#ff7f00″ gradient_hover_colors=”#ff7f00|#ff7f00″ accent_color=”#ffffff” accent_hover_color=”#000000″ bevel_color=”” border_width=”0px” shadow=”no” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”up” animation_speed=”1″ alignment=”center” class=”” id=””]JA, IK WIL MEER INFORMATIE [/button]