Ik denk dat het een van de grootste ergernissen op LinkedIn is. Je krijgt een uitnodiging om te linken, maar zónder persoonlijk bericht. Wat zijn de consequenties, wat is “normaal”, wat voor tekst moet je dan in de uitnodiging zetten? Even een paar “spelregels” op een rij.

Standaard uitnodiging

Ik krijg ze helaas ook nog regelmatig, de standaard uitnodigingen in Nederlands of Engels.

linken linkedin

linken linkedin

Geen uitnodiging, geen link

Het antwoord van Han aan de afzender van een LinkedIn uitnodiging is klare taal. En zo staan meer mensen er in: geen persoonlijke uitnodiging, geen link. Ik ben het er op zich mee eens (en leuk natuurlijk dat hij naar mij verwijst ;) ), maar toch ben ik altijd wat milder. Waarom? Lees verder, dan leg ik een aantal zaken uit omtrent de uitnodigingen.

linkedin linken onbekenden

Smartphone en tablet

Wat veel mensen niet weten, is dat als je via een LinkedIn app op smartphone of tablet iemand uitnodigt, je geen persoonlijke uitnodiging kúnt sturen.  Dit geldt ook voor bepaalde suggesties die door je LinkedIn profiel voorbij komen. Van LinkedIn zelf heb ik begrepen dat hier wel hard aan gewerkt wordt om dit aan te passen, maar vooralsnog is het dus niet mogelijk. Het is dus vaak onwetendheid van mensen.

Beantwoorden (nog niet accepteren)

Wat ik adviseer om te doen bij mensen die je een uitnodiging sturen zonder persoonlijke boodschap, is even een berichtje terug te sturen. Je kunt in je uitnodigingen bij desbetreffende uitnodiging op het menupijltje klikken naast “accepteren” en dan zie je de optie “beantwoorden (nog niet accepteren)” staan.

Linkedin uitnodigen

 

Bijvoorbeeld: Beste

[verzender], dank je wel voor je uitnodiging. Ik ga echter voor kwaliteit in mijn netwerk, graag hoor ik even waarom je met mij wilt linken. Groet, Corinne

Tekst uitnodiging sturen

Als je een uitnodiging stuurt kun je dit het beste via een desktop of laptop doen, zolang je op smartphone of tablet geen persoonlijke berichten kunt sturen. Tenzij je naast de persoon zelf staat natuurlijk, dan is de smartphone wel weer erg handig ;) Maar welke tekst moet je dan sturen bij het uitnodigen? Hou het simpel. Een regel is vaak al voldoende, als het maar persoonlijk is.

Bijvoorbeeld: Beste [LinkedInner], ik wil graag met je linken, misschien dat we elkaar nog eens ergens mee kunnen helpen. Groet, Corinne

Het hangt natuurlijk een beetje af van de persoon met wie je wilt linken. Ik krijg vaak uitnodigingen naar aanleiding van mijn gratis LinkedIn handleiding. Mensen bedanken me en willen graag in contact blijven. Evenals oud-cursisten bijvoorbeeld. Nogmaals, het hoeft nog geen 30 seconde werk te kosten, als het maar persoonlijk is. Ben je uit op interactie, dan is een vraag aan het einde van je berichtje een uitnodiging verder te reageren.

Bijvoorbeeld: Beste [LinkedInner], ik wil graag met je linken, misschien dat we elkaar nog eens ergens mee kunnen helpen. Is er misschien iets dat ik nu al voor jou kan betekenen?  Groet, Corinne

Wat als je de uitnodiging weigert

Als je de uitnodiging weigert volgen er 3 opties:

  • Je klikt op “negeren” en doet er verder niets mee.

linken linkedin

De uitnodiging verdwijnt in je archief en blijft “zweven” totdat je hem zelf weggooit.

linken linkedin

Mocht je spijt krijgen van je actie, hem alsnog willen accepteren (je komt hem ineens tegen ergens en hey….blijkt toch dat het een waardevolle connectie is), dan kun je op de uitnodiging in het archief klikken en alsnog op “accepteren” drukken. Ook kun je er voor kiezen om hem hier alsnog eerst antwoord te geven óf hem de prullenbak in te gooien. linken linkedin

  • Je kunt aangeven dat je de persoon niet kent
  • je kunt aangeven dat het spam is.

linken op linkedin

Op het moment dat je een van deze 2 opties kiest, dan zal desbetreffende persoon een “vinkje” achter zijn naam krijgen bij LinkedIn. Mocht hij er teveel krijgen, dan volgen er restricties vanuit LinkedIn. Je kunt dan geen uitnodigingen meer sturen zonder het e-mailadres van de persoon te kennen. Gaat hij nog een keer de fout in, dan kan het zomaar zijn dat je op een dag je profiel niet meer kunt openen omdat LinkedIn hem afgesloten heeft.

Het aantal “vinkjes” die je nodig hebt voor deze restricties is niet bekend. Men vermoed 5 voor “het onbekend” zijn en 3 voor “spam”.

LinkedIn workshop 26 augustus

Meer weten over LinkedIn? Wil je ook en professioneel profiel en leren hoe je met LinkedIn goed kunt netwerken? Kom dan naar mijn workshop op 26 augustus in Amersfoort. Er zijn nog enkele plekken vrij!

training linkedin linkedin training